Sfaturi despre cum te poți acomoda în Marea Britanie

Viata asistent medical în Marea Britanie

Centrele de îngrijire din Marea Britanie au fost întotdeauna interesate să recruteze asistenți medicali din străinătate. În prezent, cei mai căutați sunt asistenții medicali din spațiul Uniunii Europene, ca urmare a procedurii simplificate de obținere a unei înregistrări Ordinul Asistenților Medicali din UK – NMC.

Obținerea unui loc de muncă
Centrele de îngrijire organizează interviuri în alte țări în mod regulat. Noi programăm interviuri cu angajatorii aproximativ o dată pe lună. Așa cum am menționat mai devreme, discuțiile au loc în mod normal România și ofertele pot depinde de stadiul de înregistrare în NMC. Dacă lucrezi cu o agenție, aceasta ar trebui să fie în măsură să te consilieze și să te ajute să identifici angajatorul care ți se potrivește cel mai mult, luând în considerare cerințele acestuia.

Ai sosit în Marea Britanie. Acum ce urmează?
Dupa ce te-ai stabilit în Marea Britanie, trebuie să aplici pentru obținerea unui număr național de asigurare (NINo). Numărul acesta este ca o carte de identitate sau un CNP. Acesta este unic și rămâne același pe viață. Prin acest număr, statul se asigură că vă achitați în mod corect și în numele dumneavoastră impozitele și contribuțiile de asigurări sociale. De asemenea, este folosit ca referință atunci când transmit informații către Departamentul Britanic pentru Muncă și Pensii și HM Revenue & Customs (HMRC).
Veți avea nevoie de acest NINo și pentru a lucra în Marea Britanie sau de a solicita diverse beneficii sau credite financiare.
Nu este obligatoriu să deții acest număr înainte de a începe munca, Însă mulți angajatori insistă ca potențialii angajați au dobândit acest NINo înainte de a le oferi un loc de muncă.
Pentru a începe procesul de înregistrare, este necesar să apelați la Jobcentre Plus la numărul de telefon 0845 600 0643 (liniile sunt deschise 08:00 la 18:00, de luni până vineri). În timpul acestei înregistrări îți vor solicita să îți confirmi identitatea printr-o serie de documente.
Setul de documente care trebuie să le ai cu tine pentru a dovedi identitatea (în original, nu fotocopii) sunt următoarele:

  • Pașaport valabil;
  • Carte de identitate;
  • Certificat de naștere sau adopție;
  • Certificat de căsătorie (dacă e cazul);
  • Decizie de divorț (dacă e cazul);
  • Permis de conducere (dacă e cazul);

 

Deschiderea unui cont bancar în Marea Britanie
După sosirea în Marea Britanie, vei avea nevoie și de un cont bancar. Potențialul angajator impune acest lucru, iar agenția de recrutare trebuie să te informeze despre acest lucru.
De exemplu pentru a deschide un cont bancar la Lloyds TSB, poți deschide un cont clasic gratuit și cu card Visa, care este acceptat aproape peste tot. Având în vedere că ești client nou al băncii, ai peste 18 de ani și aparții spațiului UE, poți aplica pentru acest cont direct pe internet. Voi avea nevoie doar de unele informații, cum ar fi adresa, dovada de venituri și codurile poștale ale domiciliilor din ultimii 3 ani. Pentru mai multe informații cu privire la bancă.
HSBC Bank are tip de cont special gândit pentru cei care vin în Marea Britanie să muncească. Se numește HSBC Passport Bank Account. Ai o taxă lunară de £8, având inclus un card Visa atașat și unele gratuități. Nu este nevoie de ședere permanentă în Regatul Unit. HSBC Passport are o perioadă inițială fixă de 12 luni, iar apoi poate fi reînnoit în fiecare lună. Acesta oferă, de asemenea facilități de bază, cum ar fi o linie telefonică de 24 de ore, poți face transfer de bani cu ușurință, dar mai interesant este că beneficiezi și de sprijin de relocare în opt limbi printre care și limba română. Poți aplica pentru un cont de HSBC Passport prin internet înainte de a pleca. Vei avea nevoie de o copie a cărții de identitate, eventual si de dovada adresei din Marea Britanie.
Recomandăm să folosești pașaportul. Ți se va cere să-l arăți uneori la bancă, în magazinele de telefoane mobile, proprietarii de locuințe, etc. Dovada adresei poate fi insuficientă pentru unii, iar dacă locuiești cu prietenii sau rudele, le poți cere să pună numele pe una din facturile de utilități. O altă modalitate este să contactezi banca pentru a actualiza adresa și să le cereți să trimită confirmarea la această adresă.

Servicii medicale
Asigurarea medicală în Marea Britanie este gratuită. Nu trebuie să plătești pentru programările la medic sau la spital, inclusiv eventualele tratamente din cadrul Serviciul Național de Sănătate. Dacă vă mutați în Marea Britanie permanent sau ați revenit în Anglia permanent, aveți dreptul la:

  • tratament spitalicesc pe NHS pentru drum liber;
  • înregistrarea cu un medic;
  • Ambulanta NHS.

Dacă ați mai locuit în trecut în Regatul Unit și aveți obținut numărul de la NHS, trebuie doar să mergeți la cel mai apropiat centru de sănătate să te inregistrezi la un medic de familie.

Cazare
În multe cazuri, noul angajator va asigura o cazare temporară și, în unele cazuri, acoperă chiar și o parte din costuri pentru anumită perioadă. Acesta este cel mai fericit caz, pentru că la majoritatea asistenților medicali le este greu să găsească propria locuință din prima lună.
Ar fi ideal dacă ai avea prieteni sau rude cu care poți locui împreună, deoarece chiriile, în special în Londra, sunt destul de ridicate, cu preturi de la £100 pe saptamana pentru un pat într-o cameră și poate ajunge până la 200 de lire sterline pe săptămână chiria pentru un apartament cu un dormitor, în funcție de unde zona unde vrei să locuiești. Cu cât ești mai aproape de centru, cu atât vei plăti mai mult.
Este necesar să ai bani suficienți pentru a face față primele luni. www.upmystreet.com este un site foarte util, dacă dorești să verifici prețurile din zona în care intenționezi să locuiești. E de asemenea o opțiune bună pentru a găsi un apartament, pentru a verifica anunțurile din oraș.
Pentru a înciria o locuință vei avea nevoie de recomandări de la proprietarii anteriori, dacă ai mai locuit în chirie deja în Marea Britanie. De asmenea vei fi nevoit să plăteasti prima lună în avans și să plătești un depozit egal cu o lună de chirie drept garanție.

Telefoane Mobile
Vei avea nevoie de un număr de telefon din Marea Britanie. Poți cumpăra o cartelă prepay sau poți semna un contract de abonament. Prețurile telefoanelor la liber pot fi destul de scumpe. Poți semna un contract de abonament cu O2 UK sau Vodafone din Marea Britanie pentru £15 pe lună, cu minute incluse în toate rețelele.
Reține că vei avea nevoie de o dovadă a adresei și un extras de cont pentru a semna un contract de abonament. Dacă vrei să suni acasă în România, cel mai bine folosești Skype.